DOAMNA NOBEL

DOAMNA NOBEL

(Revista Accente nr. 4 / serie nouă / mai 2021 / număr exclusiv online)

Corina ANDREI

După Fata cu fragi (2017), bestsellerul despre viața pictorului norvegian Edvard Munch, colecția Raftul Denisei a editurii Humanitas Fiction s-a îmbogățit cu un alt roman de Lisa Strømme, Doamna Nobel (2020). Autoarea s-a documentat minuțios asupra vieții lui Alfred Nobel, călătorind în acest scop la Viena, la Paris și în Italia. Cine dorește să cunoască aspecte inedite din viața marelui chimist și filantrop suedez, să-i descopere latura umană, să afle povestea din spatele faimoaselor premii Nobel, e invitat să citească acest roman, povestea de dragoste dintre marele savant și mai tânăra vânzătoare de flori Sofie Hess, confidenta sa, femeia pe care a iubit-o în felul său. Romanul e despre suișuri și coborâșuri, despre încercări și despărțiri. Amândoi greșesc, dar merg mai departe, fiecare cu prioritățile lui, însă fiecare reprezentând în felul său o salvare pentru celălalt.

Alfred Nobel o cunoaște din întâmplare pe tânăra și frumoasa florăreasă Sofie Hess la Baden, un mic oraș balnear de lângă Viena, în florăria în care aceasta lucra, și îi promite să o salveze din viața lipsită de oportunități pe care o ducea, să îi ofere o educație aleasă, la Paris și Viena, iar apoi, dacă se ridică la înălțimea așteptărilor sale, dacă muncește cu adevărat, să devină soția lui. Sofie e ascultătoare, studiază, învață franceza, depune eforturi, dar nu suficiente pentru un perfecționist ca Nobel, pentru pretențiile lui. Se străduiește să se adapteze vieții lui, să facă față exigențelor lumii lui – poeți, politicieni, savanți, figuri remarcabile ale acelor vremuri. Afecțiunea sinceră pe care i-o poartă lui Alfred Nobel, prețuirea pe care i-o arată, respectul cu care-l înconjoară, îl conving pe acesta să o trateze ca pe o soție, să i se adreseze cu apelative familiale în cele 216 scrisori pe care i le scrie, în care i se destăinuie, în care îi vorbește despre cele mai ascunse temeri ale sale, despre lumea sa interioară, căci marele savant nu era lipsit nici de dușmani, nici de gânduri negre. De fiecare dată când Niflheim cobora asupra lui, Alfred se ducea cu gândul la ea și îi scria ca să-și descarce sufletul. Erau răbufniri, lamentări din cauza defectelor lui, frustrări în afaceri, critici la adresa colegilor și o repulsie fără margini față de avocați.
Autoarea recunoaște munca de excepție a lui Nobel, dar nu pune accentul pe vasta sa carieră. Ni-l prezintă, desigur, și pe savant, societatea pe care o frecventează, anumite frământări și probleme ale acelor ani, întâlnirea cu marele Victor Hugo de la Paris etc. Nobel era pregătit pentru orice în viață – pentru o muncă istovitoare, era gata să țină piept numeroaselor procese care i-au fost intentate sau pe care el însuși le-a deschis în instanțele din întreaga lume pentru a-și apăra invențiile –, însă nu era pregătit pentru dragoste, nu știa să iubească, i-ar fi luat din timpul pentru cercetare. Are totuși nevoie de liniștea emoțională pe care i-o dă Sofie, cea mai apropiată femeie de sufletul lui timp de optsprezece ani. Chiar dacă nu se căsătoresc, scrisorile o țin legată de el, o zăpăcesc și o fac să spere, iar el se închide în muncă și singurătate.
Doamna Nobel este un roman admirabil, atent construit și, așa cum spuneam, bazat pe o documentare solidă, un roman care se citește cu plăcere.

Back To Top